ЕКОЦИД УКРАЇНИ ТА ЗАГРОЗА ГОЛОДУ В СВІТІ: як російська агресія впливає на кліматичні зміни

Сучасна безпека включає в себе не лише суто військові питання, але й кліматичні виміри. Адаптація до змін клімату це і переведення армій на екологічне пальне, зміни в інфраструктурі та здатність захистити свою територію від шкідливих впливів на навколишнє середовище. Впродовж минулих 4 місяців українці героїчно боронять свою землю, яку грабує та отруює ворог, прагнучи економічно знекровити нашу державу. Саме тому аналіз кліматичних злочинів кремля проти України є важливою складовою підготовки до майбутнього міжнародного трибуналу над путіним та його режимом.

Вплив кліматичних змін – в даному випадку спричинених внаслідок повномасштабної російської агресії з 24 лютого на безпеку України варто розглядати в трьох аспектах. В першу чергу це ядерно-енергетичний вимір, по-друге знищення промислових об’єктів та інфраструктури загалом. А третій аспект полягає у зникненні частини біофонду України.

В енергетичному сенсі контроль над ядерними об’єктами України, після 24 лютого став надважливим питанням національної безпеки. Все через те, що російські окупанти в перший день повномасштабної агресії здобули контроль над Чорнобильською АЕС та тримали місяць співробітників станції в заручниках.

Згодом росіяни окупували Запорізьку АЕС у Енергодарі, яка до слова є найбільшою в Європі. Інспектори МАГАТЕ (міжнародного агентства атомної енергії) мають час від часу перевіряти роботу ядерних об’єктів. Так ось лише 12 червня директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що після двох тижнів технічної перерви було відновлено передачу даних з Енергодару.

Нагадаймо, що ще до 24 лютого росія систематично з 2014 року завдавала (місцями непоправної) шкоди для українського клімату. Окупований Крим став сховищем для ядерної зброї, а окуповані території частини Донецької та Луганської областей перебувають на межі екологічної катастрофи. А все через затоплені шахти та ведення бойових дій з початку російської агресії навесні 2014-го.

Тепер ця територія нагадує величезне мінне поле з отруєними ґрунтами та вибухонебезпечними предметами. Зважаючи на поточні бойові дії на прикордонні Харківської, Донецької та Луганської областей питання впливу росіян на екологію ще чекає остаточного вердикту. Але вже зараз чітко зрозуміло, що місцеві промислові об’єкти знаходяться під загрозою знищення російськими ракетами та бомбами.

Європейський Союз у 2019 році проголосив вкрай амбітну мету – континент стане кліматично нейтральним до 2050 року. Останнє означає істотне зменшення парникових викидів у атмосферу, поступову відмову від вугілля та природного газу, а також більшу увагу до відновлювальних джерел енергії. Іншими словами відбудеться зелений перехід, відповідальним за який є Франс Тіммерманс.  

Україна, яка прагне стати членом ЄС, теж взяла на себе певні зобов’язання, затвердивши восени минулого року «Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року». Окремим пунктом у цьому документі було відзначено стабілізацію екологічної рівноваги на тимчасово окупованих територіях.

Щоправда відновлювальні джерела енергії, наприклад вітряки та сонячні батареї на Півдні України зазнали збитків через російську збройну агресію. Остаточну суму важко назвати, але на відновлення підуть роки. Війна лише загострила існуючі виклики із зеленим переходом України з  подальшим зменшенням використання вугілля та відмови Європи від російських енергоносіїв.  

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України оприлюднює тижневі огляди відносно збитків від російської агресії для навколишнього середовища нашої держави. Це вкрай важливо фіксувати конкретні факти кліматичних злочинів тут і зараз. Щоб було що потім показати в Міжнародному кримінальному суді та Міжнародному суді ООН.

Наслідки російської агресії на українське довкілля

Про те, що Україна формує доказову базу для того, щоб подати позов на росію у вищезгадані судові інстанції повідомив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко під час онлайн-дискусії «Злочини проти довкілля під час війни».

Важливо зазначити, що не лише державні органи, але й громадський сектор займається питанням аналізу кліматичних злочинів рф проти України. Так, Центр екологічних ініціатив «Екодія» вже тривалий час досліджує питання клімату та виступив співорганізатором подій щодо висвітлення вищезгаданої теми в медіа.

Екодія створила інтерактивну карту, де структуровано екологічні злочини рф, починаючи з 24 лютого: відходи тваринництва, вплив на екосистеми, вплив на морську екосистему, енергетична безпека, пошкодження промислових об’єктів та ядерна безпека. 

Основна загроза залишається в викидах отруйних речовин у атмосферу внаслідок обстрілів російськими військами об’єктів інфраструктури України. Наприклад 9 квітня рашисти влучили в цистерну азотної кислоти в Рубіжному Луганської області. Над містом виникла отруйна хмара, яку, на щастя віднесло в бік країни-окупанта.

Хоча не менш жахливими є також наслідки для заповідників та природоохоронних парків, де російські окупанти свідомо винищують все живе на своєму шляху.

Крадіжка російськими окупантами українського зерна, а також блокування портів Чорного та Азовського морів вже створило істотну загрозу світовій продовольчій безпеці. Вже впродовж декількох тижнів країни-імпортери української їжі з Африки, Азії та Латинської Америки не можуть отримати товар. А все через те, що москва вирішила привласнити собі їжу, яка мала б бути доставлена по всьому світу.

Відтак існує, на жаль, реальна загроза голоду глобального масштабу. Недоотримання продовольства спричинить суспільно-політичні заворушення, а згодом і призведе до нестабільності в цілій низці регіонів.

У своєму коментарі магістр політики з навколишнього середовища в Кембриджі та менеджерка зі сталого розвитку компанії «Кернел» Марта Трофімова зазначила, що міжнародним організаціям необхідно діяти тут і зараз у питанні кліматичних злочинів кремля проти України. В іншому випадку наслідки впливу російської агресії в Україні будуть більш масштабними.  

«Проводячи аналогії між впливами війни та змін клімату на національну безпеку, важливо розуміти основну відмінність – фактор контролю ситуації. Якщо бути відвертим, світ не був готовий до таких наслідків російського вторгнення в Україну, як ризик глобального голоду.

Події розвиваються швидко потребуючи швидких рішень, але разом з тим існує перелік реальних дій, які можна зробити для того щоб цей ризики мінімізувати. У випадку із змінами клімату, горизонт планування набагато довший, але мова йде про невідворотні зміни в природних системах, на які людство матиме обмежений вплив».

На міжнародній конференції Організації Об’єднаних Націй з питань кліматичних змін, яка тривала 6-16 червня в Бонні (Німеччина), спецпредставник США з клімату Джон Керрі заявив, що війна в Україні не може бути виправданням для подальшої залежності світу від вугілля.

Пленарне засідання кліматичної конференції в Бонні

У листопаді відбудеться вже 27-ма конференція ООН з клімату в Шарм-аль-Шейху (Єгипет). Там стане зрозуміло, наскільки боротьба на світовому рівні за спільні цілі можлива.

«В контексті міжнародної кліматичної повістки розділяють два окремих поняття – запобігання та адаптація до змін клімату. З часом простору для запобігання наслідків змін клімату стає все менше, доведеться до них лише адаптуватись, тому до цього треба готуватися вже зараз і підходити до цього саме як до політичного виклику, а не тільки наукової та соціальної проблеми» – резюмує Трофімова.

Зіткнувшись з неоімперськими амбіціями кремля повністю підкорити Україну, варто розуміти, що мова йде й про клімат загалом. Москва здійснює не лише геноцид українського народу, але й екоцид Європи та світу. Саме так варто формулювати проблему перед іноземними партнерами коли мова заходить за навалу рашистів. Лише спільними зусиллями ми можемо дати відсіч агресору, який своїми діями може призвести до загибелі всього людства.  

Єгор БРАЙЛЯН, для «Української лінії»