BLR нонграта

24 травня 2021 року на засіданні Європейської Ради ЄС було прийнято резолюцію відносно Республіки Білорусь, за змістом якої публікується:

– вимога негайного звільнення Романа Протасевича та Софії Сапеги;

– Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) закликано терміново провести розслідування даного інциденту;

– авіаперевізникам з Євросоюзу рекомендовано не здійснювати польоти через повітряний простір Республіки Білорусь;

– на рівні Ради ЄС вжити необхідних заходів щодо впровадження заборони польотів у повітряному просторі ЄС білоруським авіакомпаніям;

– висловлено солідарність з Латвією після вислання латвійських дипломатів з території Білорусі.

Список авіакомпаній, які призупинили або збираються призупинити польоти над РБ: Lufthansa (Німеччина); Air France (Франція); Finnair (Фінляндія); KLM (Нідерланди); АirBaltic (Латвія); Wizz Air (Угорщина); Austrian Airlines (Австрія); Lot (Польща); SAS (Данія, Норвегія, Швеція), Singapore Airlines (Сінгапур); Avia Solutions (Кіпр). Литва вже з 25 травня 2021 заборонила будь-які авіаційні рейси через РБ.

Саміт ЄС також погодився з необхідністю розширення санкцій проти режиму Олександра Лукашенка та запросив Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа. Борреля та Єврокомісію терміново внести пропозиції з цього питання. Окрім цього, було прийнято рішення щодо блокування інвестиційного пакету для Республіки Білорусь в розмірі 3 млрд євро (близько 100 млрд грн).

Також, цього дня, 24 травня 2021 року, Європейська Рада провела стратегічні дебати щодо Росії, за результатами яких було оприлюднено низку висновків.

Засудження незаконної та провокаційної російської діяльності проти ЄС, його держав-членів та за його межами; підтримка для Східних партнерів; висловлена солідарність з Чеською Республікою у зв’язку зі злочинною діяльністю РФ на її території. Також Європейська Рада звернулася до Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки, а також Європейської комісії з проханням представити в червні 2021 року розгорнутий звіт з політичними варіантами майбутніх дипломатичних відносин між ЄС та РФ.

Олександра ЄФИМЕНКО